Friday, September 3, 2010

JINN-UL REGELUI SOLOMON




Urmind legendele popularizate de Disney, jinnul din basmul lui Aladdin a devenit cunoscut copiilor din lumea intreaga ca o creatura amorfa, alcatuita partial din ceata albastra, avind personalitatea lui Robin Williams.

Ginul-sau mai corect jinn-in original, era desigur de alta culoare, fiind o creatura de foc ce nu scoate fum.

Provenit din trecutul innegurat al paginismului arab imbogatit de traditia musulmana, profilul jinnului a capatat trasaturi provenite de la demonii ce locuiesc tarimurile crestine si iudaice, ca si mai exoticele parti ale sudului Asiei sau Africii, in care a penetrat ulterior Islamul.

In Qur'an, se vorbeste despre jinni deseori, iar unele pasaje evoca asociatii familiare cititorilor ce cunosc legendele talmudice.

De exemplu in Qur'an se spune ce regele Sulaiman (Solomon) stapinea limbajele tuturor creaturilor din cer, de pe pamint si din mari, ceea ce ii permitea sa inregimenteze sub comanda sa animalele, jinnii, pasarile si oamenii. Aceasta are ecou in legenda talmudica despre cum inteleptul monarh isi exercita domnia asupra bestiilor dar si asupra demonilor si spiritelor supranaturale.

Solomon stapinea asupra animalelor, asa cum reiese clar din Biblie-1 Regi 5:13:

'El vorbea animalelor si salbatice, celor domestice dar si tiritoarelor si pestilor'; totusi traditia despre controlul regelui Solomon asupra tarimurilor supranaturale deriva din versetele pline de imaginatie midrashice cum sint Cronicile1-29:23: si Ecleziastul 2:8 in care regele sta pe tronul lui Dumnezeu si isi aminteste cum a acumulat putere asupra "shiddah veshiddot," o expresie obscura ce se refera la cuvintul ebraic pentru demon "shed."

Qur'anul ne povesteste cum regele a folosit puterea uluitoare a jinnilor si demonilor pentru a construi fortarete si alte constructii ciclopice(printre care si Templul din Ierusalim): "Ei au facut pentru el ceea ce si-adorit-fortarete si imagini si vase imense si conducte de apa si cuptoare de gatit care nu puteau fi urnite din locul lor".

Mai departe se spune ca regele a murit in timp ce se sprijinea pe bastonul sau din lemn, iar moartea sa nu a fost cunoscuta pina cind un viermisor nu a inceput sa sape in toiag si sa-l corodeze. Daca jinnii sclavi ar fi stiut acest fapt, ei ar fi oprit munca pe care o savirseau pentru rege.


Si legendele rabinice ne spun ca regele Solomon a fost pedepsit pentru mindria sa atunci cind un demon-regele Asmodeu-i-a luat luat locul pe tron luindu-si infatisarea sa. Adevaratul rege a fost fortat sa vagabondeze ca un cersetor pina cind-asa cum se spune in Midrash-nimic nu i-a mai ramas din luxul orbitor de altadata, decit toiagul din mina.

O alta versiune a traditiei spune ca regele nu si-a mai recapatat niciodata tronul si a murit in saracie, o teorie ce este sustinuta de citirea Ecleziastului 2:10:

'Si aceasta-ceea ce tin in mina-este rasplata muncii mele'.

Viermele din istoria islamica ne aminteste de un alt locuitor al bestiarului talmudic- "shamir,"-o creatura miraculoasa ce aducea a vierme -pe care Solomon ajutat fara voie de regele demon Ashmedai, l-a capturat si utilizat pentru a taia pietrele folosite la constructia templului.

O mie si una de nopti face din nou referiri la aceasta poveste, cind intilnim jinni inchisi in vase de lut, lipite cu plumb si sigilate cu inelul lui Solomon inscriptionat cu Numele Ascuns al lui Dumnezeu, si apoi aruncati in ocean.Cind jinnii cu incapatinare refuzau sa-si declare loialitatea fata de Dumnezeu aceasta era pedeapsa ce-i astepta.

Aceasta povestire populara araba are multe elemente in comun cu legenda talmudica despre rege care isi trimide cel mai apropiat vizir pe Varahiah sa-l captureze pe regele demonilor. Ulterior, Solomon il tine pe acesta in continuu in lanturi cu ajutorul inelului sau magic. Doar pacalindu-l pe rege sa-i imprumute inelul prin intermediul uneia dintre sotiile sale favorite, a putut Ashmedai sa se eliebereze si sa-l dea afara pe rege din palatele sale, si doar recapatindu-si inelul acesta a revenit la putere.

In sursele ezoterice islamice si cele rabinice, Numele secret si inefabil al Dumnezeului celui viu, inscriptionat pe inele din argint a supravietuit in miinile initiatilor cunoscatori, fiind folosit pina in ziua de astazi pentru protectie impotriva magiei negre si putere.

No comments:

Post a Comment