Wednesday, September 1, 2010

REGELE SOLOMON-personalitatea biblica


















Regele Solomon asa cum il cunoastem din Biblie, era renumit in intreaga lume antica pentru intelepciune, bogatia sa fabuloasa si scrierile faimoase. El a inceput sa domneasca in anul 967 i.e.n. regatul sau intinzindu-se de la riul Eufrat pina in nordul Egiptului.

Cea mai mare realizare a sa a fost constructia Templului din Ierusalim.

Solomon a fost fiul regelui David si a frumoasei Bathsheba. Cu toate ca nu a fost cel mai virstnic fiu al lui David, acesta l-a favorizat si l-a uns succesor al sau cit inca mai era in viata.

Cu toate ca la inceput s-a izbit de opozitia preotilor si a nobililor, pina la urma i-a infrint cu ajutorul unei conduceri ferme si intelepte.

Solomon a acumulat o enorma bogatie. El controla intreaga regiune aflata la vestul riului Eufrat mentinind armonia la frontiere. Intarindu-si pozitia prin aliante maritale, -avea 700 de sotii si 300 de concubine oficiale-a restabilit pacea in zona.

Cu toate ca era tinar, a devenit rapid faimos pentru intelepciunea sa. Cel mai celebru incident este cel in care doua femei au venit la curtea sa cu un bebelus, pe care fiecare il declara al ei. Solomon a amenintat ca va taia pruncul in doua cu sabia, daca mama falsa nu recunoaste ca minte. Una dintre femei a acceptat decizia, pe cind cealalta l-a implorat pe rege sa dea copilul viu celeilalte femei. Solomon a stiut astfel ca cea de a doua femeie era adevarata mama.

Regele Solomon a compus 3000 de proverbe si 1005 cintece, printre care 'Cintarea Cintailor', 'Cartea proverbelor' si 'Ecleziastul'.

Cea mai celebrata vizita la curtea sa a fost cea a reginei din Saaba, care venise tocmai din indepartata Arabie, un tarim bogat in aur, tamiie si mir, pentru ca auzise atitea despre el. Uimita de inteligenta regelui, Bilqis, regina din Saaba a acceptat sa-i fie sotie.

In afara de celebra constructie a Templului, Solomon a extins Ierusalimul catre nord si a fortificat orasele de linga muntii Iudeei si Ierusalimului.

Dupa moartea sa-la 40 de ani de cind se urcase pe tron- fiul sau Rehoboam a devenit noul rege. Din pacate regatul construit cu atita truda de tatal sau, a fost divizat in doua, in curind, mentinindu-si totusi pozitia de forta din zona.

No comments:

Post a Comment